Το Julodis Sp είναι κολεόπτερο της υπεροικογενείας των Buprestoidea, της οικογενείας των Buprestidae. Τα είδη του γένους Julodis μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με την γεωγραφική τους εξάπλωση, τα άτομα που ζουν στη Νότια Αφρική και τα άτομα που ζουν στην Παλαιαρκτική ζώνη και τις γύρω περιοχές. Στη Νότια Αφρική ζούν περίπου 30 είδη του γένους αυτού ενώ στην Παλαιαρκτική ζώνη περίπου 50 και πολλά υποείδη. Στην Ευρώπη συναντάμε μόνο έξι ( 6 ) είδη, ενώ στην Ελλάδα τα παρακάτω:
Α) Julodis ehrenbergii
Β) Julodis pubescens
Γ) Julodis pubescens pubescens, Oliver 1790 ( Υποείδος, το συναντάμε μόνο στη Κρήτη )
Δ) Julodis pubescens yveni, Mannerheim 1837 ( Υποείδος )

Julodis.4

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΜΑΙΟΥ
Τα είδη του γένους αναγνωρίζονται εύκολα από την κοντή κωνική μορφή του σώματος και το μεταλλικό χρώμα με τις σειρές άσπρων λεκέδων στα έλυτρα. Οι λεκέδες αποτελούνται από πυκνά τριχωτές περιοχές. Σε μερικά είδη οι τρίχες των τριχωτών περιοχών μπορούν να έχουν τη μορφή πινέλου. Οι τριχωτές περιοχές μπορούν επίσης να συγχωνεύονται σχηματίζοντας λουρίδες παράλληλες στη ραφή των ελύτρων. Τα άτομα ενός είδους μπορούν να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, και μπορούμε να συναντήσουμε μέλη διαφορών ειδών στο ίδιο τόπο στον ίδιο καιρό. Αυτό κάνει την Julodis αρκετά περίπλοκο γένος. ( το γνωστό φαινόμενο του πολυμορφισμού ).

ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΗΘΟΛΟΓΙΑ
Τα θηλυκά τοποθετούν τα αυγά τους μέσα στο χώμα. Όταν εκκολαφθούν οι προνύμφες σκάβουν το χώμα και τρέφονται με τις ρίζες των φυτών. Τρέφεται με φυτά χαμηλής βλάστησης ( χλόες και πόες ). Προτιμά περιοχές με λίγες βροχοπτώσεις και μακρά διαστήματα ξηρασίας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του γένους αυτού είναι πως το ακμαίο δεν είναι ιδιαίτερα ικανό στην πτήση.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Οποιοδήποτε πυρεθρινοειδές σκεύασμα μπορεί να μας δώσει καλά αποτελέσματα.

Δρ. Σαββίδης Τάσος
Εντομολογικό εργαστήριο AgroSpeCom, 14/06/2016