Γνωρίζετε πως στο πρόσωπο του καθενός από εμάς ζουν χιλιάδες μικροσκοπικά τέρατα; Τα ακάρεα, ζουν σε μεγάλους αριθμούς παντού, ακόμα και στο πρόσωπό μας! Όσο και αν πλένουμε το πρόσωπό μας, τα μικροσκοπικά αυτά αρθρόποδα δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν. Τα ακάρεα που ζουν στο πρόσωπό μας τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας και από κάποια έλαια που εκκρίνουν οι αδένες (του προσώπου μας), ενώ κατοικία τους είναι οι πόροι. Αν και είναι γνωστή παρουσία τους στο σώμα μας και ιδιαίτερα στο πρόσωπό μας, για περισσότερο από 100 χρόνια, εντούτοις καμία σοβαρή, σχετική, έρευνα δεν έχει γίνει από τους εντομολόγους. Αποκρουστικά στην εμφάνιση, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, τα αρθρόποδα αυτά δεν έχουν μήκος σώματος περισσότερο από λίγα χιλιοστά, πολλές φορές μάλιστα, το μέγεθός τους μετριέται σε υποδιαιρέσεις του χιλιοστού. Για να τα δει κανείς πρέπει να ξύσει το δέρμα του προσώπου και κατόπιν να τοποθετήσει το ξύσμα (στη πραγματικότητα κομμάτια δέρματος) κάτω από τους φακούς ενός στερεοσκόπιου.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε τι ποσοστό είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Γνωρίζουμε ωστόσο πως κάποια από αυτά είναι φορείς σοβαρών ασθενειών του δέρματος. Για παράδειγμα η ψωρίαση μεταφέρεται από το ακάρεο Demodex brevis. Η δράση των ακάρεων στο πρόσωπό μας, πολλές φορές, μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς καθαρίζουν το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα. Ο άνθρωπος δεν γεννιέται με ακάρεα στο πρόσωπο του, αυτά μεταφέρονται εκεί σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες (Κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των Η.Π.Α), αυτό γίνεται κατά την περίοδο του θηλασμού.

Ακάρεα μεταφέρονται από τη μητέρα στο πρόσωπο του παιδιού, όσο αυτή το θηλάζει. Από τα 48.000 είδη ακάρεαν που έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί, μόνο δύο (2) ζουν στο πρόσωπό μας (Demodex και Demodex brevis). Τα ακάρεα που ζουν στο πρόσωπό μας δεν πολλαπλασιάζονται με ταχύς ρυθμούς (σε αντίθεση με τα περισσότερα ακάρεα). Έτσι ο αριθμός τους δεν είναι ποτέ μεγάλος (1 – 2 ανά τετραγωνικό εκατοστό)!  Σύμφωνα με κάποιες έρευνες η αύξηση του αριθμού τους είναι υπεύθυνη για την παρουσία ασθενειών του δέρματος, ακόμη και σ΄ αυτήν την περίπτωση όμως, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 10 ανά τετραγωνικό εκατοστό. Υπάρχουν όμως καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ακόμη και αν με έναν τρόπο σκοτώναμε το σύνολο των ακάρεων στο πρόσωπό μας, αυτά θα ξαναεμφανιζόταν μέσα (το αργότερο) σε έξι εβδομάδες.

Τα ακάρεα αυτά δεν έχουν πεπτικό σύστημα. Έτσι, δεν αποβάλλουν περιττώματα από το σώμα τους, αλλά τα αποθηκεύουν μέσα σ΄ αυτό. Όσο περισσότερο τρέφονται τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα  τροφής που αποθηκεύουν, φτάνει λοιπόν μια στιγμή που κυριολεκτικά σκάνε, καθώς το σώμα τους δεν χωρά περισσότερη τροφή. Από αυτόν το βίαιο και τρομακτικό θάνατο των ακάρεων, και καθώς αυτά σκάνε, απελευθερώνονται μεγάλοι αριθμοί βακτηριδίων τα οποία ευθύνονται για την επιδείνωση της ακμής του προσώπου.

Δρ. Τάσος Σαββίδης

Εργαστήριο εντομολογίας AgroSpeCom/Control Union