Απονομή της Υποτροφίας “Αθανασίου Σωτηρούδα”

"Απονομή της Υποτροφίας

Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλήσαμε με την κα. Μαρία Σακκά, στην οποία απονεμήθηκε η υποτροφία “Αθανασίου Σωτηρούδα” για δεύτερη χρονιά και αφορά νέους εντομολόγους που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα έντομα αποθηκευμένων τροφίμων. Η Μαρία εκπονεί το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Αθανασίου Χρήστου. Συγχαρητήρια στην Μαρία!

Μαρία πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα έντομα αποθηκών;

Στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών μου τα μαθήματα της εντομολογίας μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Όταν αποφάσισα να κάνω το μεταπτυχιακό μου ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τα έντομα. Στο Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Αθανασίου Χρήστο έκανα την μεταπτυχιακή μου διατριβή στα κουνούπια. Μετά το τέλος του μεταπτυχιακού, η επιθυμία μου για συνέχιση των σπουδών και η απόκτηση του διδακτορικού με έφερε σε επαφή με τα έντομα αποθηκών. Η συνεισφορά στην γνώση των εντόμων που σχετίζονται με την οικονομική ζημία στους χώρους επεξεργασίας και αποθήκευσης εντόμων αποτέλεσαν για εμένα μια πρόκληση.

Τι θεωρείς μέχρι τώρα στην καριέρα σου με τα έντομα αποθηκών ως πιο σημαντικό επίτευγμα;

Το σημαντικότερο επίτευγμα για εμένα είναι ότι δουλεύω στην ομάδα του καθηγητή κ. Αθανασίου Χρήστου, ο οποίος για εμένα είναι ο σημαντικότερος πρεσβευτής των εντόμων αποθηκών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Που βρίσκεται η έρευνα στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με το εξωτερικό;

Η έρευνα των εντόμων αποθηκών στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο διότι υπάρχουν αξιόλογες ερευνητικές ομάδες στο χώρο αυτό που συμβάλλουν στο ερευνητικό έργο σχετικά με τα έντομα αποθηκών.

Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει σε 5 χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2022;

Σε 5 χρόνια από σήμερα θα ήθελα να έχω τελειώσει τις διδακτορικές μου σπουδές και να έχω συμβάλλει θετικά στο τομέα τον εντόμων αποθηκών και φυσικά να συνεχίσω την καριέρα μου στον τομέα αυτόν.Συγκεκριμένα, θα ήθελα να έχω δημοσιεύσει κομμάτια της έρευνας που κάνω σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και να ανακοινώσω σε έγκριτα διεθνή συνέδρια. Επίσης θα επιθυμούσα η δουλειά μου να συμβάλλει στην ορθολογική αντιμετώπιση των εντόμων αποθηκών καθώς επίσης και στην αναγνώριση της σημασίας τους ως σοβαροί παράγοντες ποσοτικής απομείωσης και ποιοτικής υποβάθμισης προϊόντων.