Απεντόμωση με Ελεγχόμενη Ατμόσφαιρα

Το 2008 η AgroSpeCom ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην εφαρμογή απεντομώσεων με εναλλακτικές μεθόδους, εφαρμόζοντας την “πράσινη” μέθοδο της Ελεγχόμενης ατμόσφαιρας με χρήση αζώτου και εφαρμόζεται σε τρόφιμα- ά ύλες (άλευρα, ζυμαρικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, κακάο, κ.ά.), σε βότανα, σε καπνά και σε ξυλεία- έπιπλα.

Η μεθοδολογία απεντόμωσης με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα αναφέρεται στην τοποθέτηση προϊόντων μέσα σε αεροστεγώς κλειστούς θαλάμους ή σε σιλό. Γίνεται παροχή αζώτου ώστε το επίπεδο οξυγόνου να πέσει κάτω από 1% και ελέγχεται η θερμοκρασία. Σε αυτές τις συνθήκες όλα τα στάδια των εντόμων (και τα αυγά τους) σκοτώνονται. Η μέθοδος ελεγχόμενης ατμόσφαιρας με χρήση αζώτου αποτελεί μια ρεαλιστική εμπορική επιλογή χωρίς τη χρήση φαρμάκων για την απεντόμωση σε προϊόντα. Απλοί θάλαμοι (σαν ψυγεία) κατασκευάζονται δίπλα στους χώρους παραγωγής ή αποθήκευσης στο κάθε εργοστάσιο.

Με τη χρήση ειδικής τεχνολογίας δημιουργείται η ελεγχόμενη ατμόσφαιρα που προκαλεί θανάτωση σε όλα τα στάδια των εντόμων. Η απεντόμωση με την χρήση της τεχνολογίας ελεγχόμενης ατμόφαιρας εφαρμόζεται και σε σιλό αποθήκευσης σιτηρών. Μεταλλικά ή τσιμεντένια σιλό, μπορούν να απεντομωθούν χωρίς ειδικές διαδικασίες στεγανοποίησης.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι:

  1. Δεν αναπτύσσονται έντομα εντός του προϊόντος.
  2. Χρειάζεται ίδιο χρόνο εφαρμογής με την Φωσφίνη (3-8 ημέρες).
  3. Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων και άρα δεν υπάρχουν υπολείμματα.
  4. Χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή χωρίς αναμονή εργολάβου.
  5. Διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό.
  6. Δεν δημιουργούνται ανθεκτικά έντομα.
  7. Ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα για το προσωπικό.
  8. Έχει ανταγωνιστικό κόστος εφαρμογής.

Εκτός από την κατασκευή θαλάμων για τους πελάτες της, η AgroSpeCom προσφέρει και μια υπηρεσία απεντόμωσης για τρίτους και αποθήκευσης (logistics). Η AgroSpeCom διαθέτει 3 θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, έναν ειδικό χώρο «καθαρού δωματίου» και προθάλαμο φόρτωσης. Αυτά είναι εγκατεστημένα σε ενοικιαζόμενο χώρο στις αποθήκες logistics Transcombi στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Οι διαστάσεις κάθε θαλάμου είναι 15μ μήκος, 3,5μ φάρδος και 4,5μ ύψος. Το καθαρό δωμάτιο καταλαμβάνει 1,200m2 με 15μ ύψος και ο προθάλαμος φόρτωσης 100m2.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξοπλισμό, κάντε κλικ εδώ

ESPALOGO