H κλιματική αλλαγή είναι πλέον εδώ. Παλαιότερα μιλούσαμε για τους επερχόμενους κινδύνους από την μελλοντική κλιματική αλλαγή, τώρα πλέον είμαστε ήδη μέσα στο πρόβλημα και βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου του 2023 και οι υψηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα του 2024 έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ήθο-βιολογία των φιδιών και των ερπετών γενικότερα. Κάτω από φυσιολογικές κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, ο Νοέμβριος θα ήταν ο μήνας που τόσο τα φίδια όσο και τα άλλα ερπετά, θα έπεφταν σε χειμέριο ύπνο.

Ψυχρόαιμα όπως είναι, τα ερπετά έχουν την ίδια θερμοκρασία σώματος με αυτήν του περιβάλλοντος, καθώς το σώμα τους δεν μπορεί να παράξει δική του θερμοκρασία. Άρα, η ενεργητικότητά τους επηρεάζεται άμεσα από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα ξυπνούσαν και θα είχαν κάποιες «ενεργές» ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ερπετά και τα φίδια όμως δεν έπεσαν σε χειμέριο ύπνο τον Νοέμβριο του 2023 λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα συχνά διέκοπταν και έχουν τις ημέρες του Φεβρουαρίου 2024 που γράφεται αυτό το άρθρο, αρκετές  «ενεργές» ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κίνδυνος εισόδου ερπετών και φιδιών σε χώρους παραγωγής και αποθήκευσης, καθώς και σε κατοικίες, είναι υπαρκτός και στην AgroSpeCom έχουμε κάθε εβδομάδα ανεπιθύμητους επισκέπτες σε κτίρια ακόμη και στην Βόρεια Ελλάδα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Δηλητηριώδη φίδια

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 23 είδη φιδιών, εκ των οποίων τα 2 έχουν ασθενές δηλητήριο (Αγιόφιδο, Σαπίτης) και τα 5 έχουν ισχυρό δηλητήριο:

 1. Οχιά
 2. Αστρίτης
 3. Νανόχεντρα
 4. Οχιά της Μήλου
 5. Οθωμανική οχιά

Πηγή φωτογραφίας “Τα φίδια της Ελλάδας”

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τις περιοχές που εντοπίζονται τα δηλητηριώδη φίδια:

Μέσα φιδοαπώθησης

Η προστασία από φίδια και ερπετά γίνεται:

 • με ρίψη κοκκωδών σκευασμάτων
 • με φιαλίδια αργής έκλυσης φιδοαπωθητικού
 • με ψεκασμό φιδοαπωθητικών
 • με δονητές απώθησης

Φιδοαπώθηση στη βιομηχανία

Χρειάζεται να γίνουν οι παρακάτω απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες επισκέψεις:

 1. Θα πρέπει να κόβονται τα χόρτα στους προαύλιους και γειτονικούς χώρους ώστε να μην προσφέρεται κάλυψη σε φίδια και ερπετά (αποψίλωση).
 2. Να παραμένουν κλειστές όλες οι πόρτες και οι ράμπες όταν δεν υπάρχει φόρτωση ή μετακίνηση εργαζομένων, ώστε να μη μπορούν τα ερπετά να εισέλθουν εντός των κτιρίων.
 3. Να κλείνουν καλά οι πόρτες και οι ράμπες και να μην αφήνουν κενά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πύλες εισόδου για φίδια και ερπετά.
 4. Να τηρείται συνεπές πρόγραμμα συντήρησης των δολωματικών σταθμών. Η ύπαρξη τρωκτικών αποτελεί τροφή για τα φίδια.
 5. Να ξεκινήσουν οι φιδοαπωθήσεις εντός Φεβρουαρίου δημιουργώντας ζώνες στο κτίριο και στην περίφραξη. Να ενημερώνεται ο φάκελος IPM (ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων) με την παραπάνω ενέργεια.

Φιδοαπώθηση σε αστικές και εξοχικές κατοικίες

Χρειάζεται να γίνουν οι παρακάτω απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες επισκέψεις:

 1. Θα πρέπει να κόβονται τα χόρτα και να αραιώνονται οι θάμνοι στους κήπους και στους γειτονικούς χώρους, ώστε να μην προσφέρεται κάλυψη σε φίδια και ερπετά (αποψίλωση).
 2. Να παραμένουν κλειστές όλες οι πόρτες του σπιτιού και των αποθηκών.
 3. Να κλειστούν τυχόν ανοίγματα κάτω από πόρτες, σε φράχτες, σε τοίχους, καθότι τα κενά αποτελούν πύλες εισόδου για φίδια και ερπετά.
 4. Να πραγματοποιείται μυοκτονία στον περιβάλλοντα χώρο και να απομακρύνονται τα σκουπίδια. Η ύπαρξη τρωκτικών αποτελεί τροφή για τα φίδια.
 5. Να ξεκινήσουν οι φιδοαπωθήσεις εντός Φεβρουαρίου δημιουργώντας ζώνες στο κτίριο και στην περίφραξη.

Ασφάλεια

Η AgroSpeCom δραστηριοποιείται από το 1980 και απασχολεί μόνο γεωπόνους, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν άμεσα τα ευρήματα των παρασίτων και να προτείνουν στοχευμένες λύσεις. Με την φιδοαπώθηση κρατάτε ασφαλές:

 • το προσωπικό της επιχείρισής σας
 • τα μέλη της οικογένειάς σας ή την οικογένεια του εργαζομένου σας
 • τη φήμη της εταιρίας σας.

Εξυπηρέτηση

Μέσω της παρουσίας μας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Καβάλα, Ρόδο, Λαμία, Θήβα μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε όλη την Ελλάδα.  Επικοινωνήστε μαζί μας για να σχεδιάσουμε τη μέθοδο της φιδοαπώθησης που ταιριάζει στον δικό σας χώρο. Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος θα σας εξυπηρετήσει βήμα-βήμα!

Τηλεφωνικό κέντρο: 2310 543125

Θεσσαλονίκη- Κεντρική & Δυτική Μακεδονία: 6937023731

Ήπειρος – Ιόνιο: 2310 555339

Καβάλα – Ανατολική Μακεδονία: 6976 688035

Βόλος – Κεντρική Ελλάδα: 2421071053

Θήβα – Βοιωτία- Εύβοια:  2262058909

Αθήνα – Νότια Ελλάδα: 6951774841

Ρόδος – Νησιωτική Ελλάδα: 6945 238444

E: info@agrospecom.gr

W: www.agrospecom.gr