Διαχείριση παρασίτων
Κάθε αμυντικό σύστημα ξεκινά με την ανάγκη να γνωρίσουμε τον εχθρό. Μια εκτίμηση κινδύνου προσδιορίζει τα πιθανά παράσιτα, το επίπεδο κινδύνου και βοηθά τον ειδικό να σχεδιάσει το σύστημα διαχείρισης παρασίτων. Με στόχο τα έντομα, τα τρωκτικά, τα πουλιά και τα ερπετά, η απόδοση του συστήματος παρακολουθείται και βελτιώνεται συνεχώς.
Καλά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες βρίσκουν τη βασική αιτία κάθε προβλήματος και το εξαλείφουν. Εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι που συνδυάζουν νέες τεχνολογίες με εγκεκριμένα βιοκτόνα.
Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν:
- Προσδιορισμός τη ζημιάς και του παρασίτου.
- Κύκλος ζωής και βιολογία των παρασίτων.
- Παρακολούθηση πληθυσμού των παρασίτων.
- Καθορισμός ορίου αντίδρασης
- Σχεδιασμός στρατηγικής με συνδυασμό τακτικών διαχείρισης.
- Αξιολόγηση αποτελεσμάτων
Απεντόμωση ξυλοφάγων εντόμων
Οι τερμίτες και τα «σαράκια» είναι ξυλοφάγα έντομα επιβλαβή, καθώς τρυπούν ξύλα επίπλων, κορμούς δέντρων, ξύλινα πατώματα, ξυλεία και άλλα. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πολύ συχνό και η AgroSpeCom εφαρμόζει όλες τις διαθέσιμες μεθόδους διαχείρισης, συνδυάζοντας τις νέες τεχνολογίες με τα εγκεκριμένα βιοκτόνα.
Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν:
- Προσδιορισμός ξυλοφάγου εντόμου
- Σχεδιασμός στρατηγικής
- Λύση του προβλήματος
Η πιο αποτελεσματική εφαρμογή είναι η θερμική απεντόμωση καθώς η θερμότητα διεισδύει στο κέντρο του ξύλου και μπορεί να βρει τα έντομα σε όλη τη μάζα του ξύλου.
Απεντόμωση κοριών
Οι επιλογές απεντόμωσης περιλαμβάνουν εντομοκτόνα επαφής, υποκαπνιστικά και θέρμανση. Η πιο αποτελεσματική και γρήγορη απεντόμωση είναι με η θερμική καθώς η θερμότητα διεισδύει σε έπιπλα και σεντόνια, σκοτώνοντας τα έντομα οπουδήποτε μέσα σε ένα δωμάτιο, σε λίγες ώρες, αφήνοντας το δωμάτιο ασφαλές για χρήση.
Εκτός από απεντομώσεις και επιθεωρήσεις δωματίων, η AgroSpeCom προσφέρει και εκπαίδευση στη διαχείριση κοριών και στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Ψεκασμοί και νεφελοψεκασμοί
Το εντομοκτόνο επαφής είναι ένα δηλητήριο που σκοτώνει τα έντομα κατά την επαφή και όχι μετά την κατάποση ή την απορρόφηση. Τα εντομοκτόνα εφαρμόζονται με ψεκασμό και νεφελοψεκασμό. Δημιουργείται νεφέλωμα εντομοκτόνου (ψυχρός νεφελοψεκασμός) ή καπνός (θερμός νεφελοψεκασμός) ώστε να ανέβει σε υψηλά σημεία σε μαγάλες αποθήκες και χώρους παραγωγής. Συνήθως χρησιμοποιούνται χημικά ταχείας δράσης όπως τα πυρεθροειδή.
Διαχείριση φιδιών
Τα απωθητικά φιδιών χρησιμοποιούνται για να τα κρατούν μακριά από περιοχές όπου ζουν άνθρωποι. Η εφαρμογή ερπετο-απωθητικών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 μήνες, ακόμη και το χειμώνα.
Διαχείριση ακάρεων
Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε ακάρεα που βρίσκονται στην οικιακή σκόνη, στο δέρμα και στα περιττώματα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν αναπνευστική στένωση και δυσκολία στην αναπνοή, κνησμό και υγρά μάτια.
Τα ακάρεα δύσκολα φαίνονται χωρίς μεγέθυνση και τρέφονται με νεκρό δέρμα ανθρώπου και με άλλα πρωτεϊνικά υλικά.
Τα ακάρεα θανατώνονται με ακαρεοκτόνα επαφής, με υποκαπνιστικά εντομοκτόνα και θέρμανση.
Ο ενδελεχής έλεγχος κάθε περίπτωσης οδηγεί στην επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου διαχείρισης.
Διαχείριση πτηνών
Η προσβολή των πτηνών μπορεί να οδηγήσει σε υλικές ζημιές, μόλυνση του προϊόντος και ασθένειες. Τα πουλιά είναι μία πρόκληση και συχνά απαιτούν συνδυασμό μεθόδων ελέγχου, αποκλεισμού και υγιεινής. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να κρατήσετε μακριά τα πουλιά είναι η τοποθέτηση διχτυών και το κλείσιμο μικρών ανοιγμάτων. Άλλα εργαλεία κατά των πτηνών περιλαμβάνουν ακίδες, ομοιώματα αρπακτικών, τζελ απώθησης, συσκευές ήχου και υπερήχων. Η AgroSpeCom μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε ένα βρώμικο και άσχημο μπαλκόνι σε έναν καθαρό και ωραίο χώρο. Μια βρώμικη και μη ασφαλής ράμπα υποδοχής σε έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο τροφίμων.
Η AgroSpeCom πραγματοποιεί επιθεώρηση του χώρου για να αξιολογήσει τη δραστηριότητα των πτηνών και να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.
Διαχείριση παρασίτων βιολογικών προϊόντων
Η διαχείριση παρασίτων σε βιολογικά προϊόντα βασίζεται αρχικά στην πρόληψη των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν τα παράσιτα ώστε να μη γίνουν οικονομικά επιζήμια. Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν κτίρια χωρίς πρόσβαση σε παράσιτα, ενδελεχή επιθεώρηση των εισερχόμενων υλικών, αγορές από εγκεκριμένους προμηθευτές κ.λπ. Το επόμενο βήμα μετά την πρόληψη είναι η παρακολούθηση του πληθυσμού των παρασίτων.
Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες υπεριωδών ακτινών, οι παγίδες φερομόνης και οι παγίδες σύλληψης τρωκτικών είναι εργαλεία αποδεκτά σε βιολογικές εγκαταστάσεις. Όταν η πρόληψη αποτυγχάνει, η διαχείριση των εγκατεστημένων παρασίτων μπορεί να γίνει με πολύ λίγες μεθόδους όπως η εφαρμογή χαμηλού οξυγόνου, η θερμική επεξεργασία, η γη διατόμων και η χρήση εντομοκτόνων επαφής με φυσικό πύρεθρο.