Φωτογραφία από την απονομή της υποτροφίας το 2017, από τον ίδιο τον Αθανάσιο Σωτηρούδα.

Από το 2014 κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής, που εργάζεται στα έντομα αποθηκευμένων τροφίμων, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την υποτροφία «Αθανασίου Σωτηρούδα». Το βραβείο αυτό δίνεται από την AgroSpeCom μέσω της Εντομολογικής Εταιρία Ελλάδος. Με τον τρόπο αυτό τιμούμε διαχρονικά τον ιδρυτή της AgroSpeCom που προσέφερε ένα πλούσιο έργο στις απεντομώσεις στην Ελλάδα.

Ο Αθανάσιος Σωτηρούδας του Βασιλείου, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Γεωπονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1954. Στηη συνέχεια αποτέλεσε μέλος της πρώτης σειράς αποφοίτων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (1961) με εκπαίδευση στην Φυτοπαθολογία.

Προχωρώντας στην καριέρα του εκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα υπηρέτησε την επιστήμη ως Γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργίας σε χωριά των Σερρών, στην Θεσσαλονίκη και στην Έδεσσα. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που εκπαιδεύθηκε στις απεντομώσεις με χρήση φωσφίνης και βρωμιούχου μεθυλίου.

Σχετικές οδηγίες και κείμενα του χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια από το Υπουργείο Γεωργίας και διάφορες διευθύνσεις ανά τη χώρα. Ο Αθανάσιος Σωτηρούδας τιμήθηκε το 2008 από την διεθνή κοινότητα του Pest Management σε μια μεγάλη τελετή στην Βρέμη της Γερμανίας.

Το έργο του Αθανασίου Σωτηρούδα στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε το 1980 με την ίδρυση της AgroSpeCom προσφέροντας επιβλέψεις και απεντομώσεις φορτίων. Το όραμα του συνεχίζεται από τα παιδιά του, τον Βασίλη και την Έλενα Σωτηρούδα, με στόχο πάντα την κορυφή και την χρήση νέων τεχνολογιών.

Η AgroSpeCom επενδύει στην έρευνα και η υποτροφία αυτή συμβολίζει την πίστη μας στη νέα γενιά που μπορεί να προσφέρει πολλά στην εντομολογία!

Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος

Για την προκήρυξη και δήλωση συμμετοχής στη φετινή υποτροφία 2022-2023 μπορείτε να απευθυνθείτε στην Εντομολογική Εταιρία Ελλάδος πατώντας εδώ.

Τηλεφωνικό κέντρο: 2310 543125

E: info@agrospecom.gr

W: www.agrospecom.gr