Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2013 του περιοδικού “Τρόφιμα και Ποτά”, δημοσιεύθηκε το άρθρο “Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών” του κ.Στέφανου Κιρκαγασλή. Ο Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών αναπτύχθηκε αρχικά στην Motorola το 1981 και, στη συνέχεια, στην αυτοκινητοβιομηχανία (π.χ. Toyota) με στόχο την ελαχιστοποίηση των αστοχιών στην παραγωγική διαδικασία, που ούτως ή άλλως διέπεται από διακύμανση (π.χ. μήκος υαλοκαθαριστήρα, ύψος πόρτας, κλπ.). Στο άρθρο αυτό παρατίθενται οι αρχές που διέπουν το Στατιστικό Έλεγχο Διεργασιών με εφαρμογή στο καθαρό βάρος τεμαχίου. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί σε πληθώρα μετρήσιμων παραμέτρων στη βιομηχανία τροφίμων, π.χ. υγρασία, ιξώδες, μικροβιολογικές παραμέτρους κ.λπ, συμβάλοντας στην ασφάλεια τροφίμων και στη μείωση κόστους παραγωγής.