Αντιμετωπίζοντας τον Covid-19. Πώς και πότε επιλέγω να κάνω απολύμανση;

"Αντιμετωπίζοντας τον Covid-19. Πώς και πότε επιλέγω να κάνω απολύμανση;"

Προτεινόμενα Προληπτικά και Κατασταλτικά μέτρα απολύμανσης & διαχείρισης του SARS-CoV-2

 

Apolymansi Covid-19

Απολύμανση σε Νοσοκομείο & Ασθενοφόρα

Τρόποι -Μέθοδοι αντιμετώπισης του κορωνοϊού

 1. Υπεριώδης ακτινοβολία
 2. Θέρμανση (56°C επί 15 λεπτά)
 3. Απολυμαντικά: Αιθέρας, Αιθυλική Αλκοόλη (60-75%), Υπεροξείδιο του Υδρογόνου 5%, Τεταρτοταγή Άλατα του Αμμωνίου, Υποχλωριώδες Νάτριο 0.1%

Πηγή: WHO, CDC, EPA

Επιπλέον να αναφερθεί ότι το απλό σαπούνι είναι αποτελεσματικό ενάντια στον ιό, διότι καταστρέφει το λιπίδιο που αποτελεί την εξωτερική μεμβράνη του νανοσωματιδίου του ιού και ο ιός γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος και θανατώνεται.

Χρόνος επιβίωσης του κορωνοϊού

Ώρες παραμονής κορωνοϊού στην κάθε επιφάνεια

Απολύμανση: η διαδικασία καταστροφής μέρους των μικροβίων ή/και αναστολή του πολλαπλασιασμού τους µε χημικά μέσα (απολυμαντικά), σε αντικείμενα. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ανάλογα µε το επίπεδο απολύμανσης που κυμαίνεται από τη σποροκτονία έως τη μείωση του αριθμού των μικροβίων.

Χώροι που χρειάζονται απολύμανση

 1. Σε μια βιομηχανία: με βάση την Ανάλυση Ρίσκου (Risk Assessment), οι διάφοροι χώροι σε μια επιχείρηση μπορούν να χωριστούν σε χώρους υψηλού και χαμηλού ρίσκου: Για παράδειγμα reception, χώροι γραφείων, κουζίνας, καντίνας, αποδυτηρίων, WC κλπ. είναι χώροι υψηλού ρίσκου, καθώς δέχονται πολλούς επισκέπτες. Αντίθετα η αποθήκη υλικών συσκευασίας μπορεί να είναι ένας χώρος χαμηλού ρίσκου με ελάχιστους επισκέπτες ανά ημέρα. Ο διαχωρισμός σε χώρους υψηλού-χαμηλού ρίσκου, βοηθάει να αποφασίσουμε το είδος και τη συχνότητα απολύμανσης που θα επιλεγεί.
 2. Σε μια βιομηχανία τροφίμων – Catering- Χώρους τροφίμων & ποτών: Ότι ισχύει για τη βιομηχανία, με την προσθήκη ότι χρησιμοποιείται ειδικό απολυμαντικό με έγκριση για χώρους που έρχονται σε επαφή με γυμνό τρόφιμο, έτσι ώστε να ακολουθηθούν ειδικές οδηγίες καθαρισμού μετά την απολύμανση
 3. Σε ένα ξενοδοχείο ή κατάλυμα AirBnb: Κι εδώ γίνεται διαχωρισμός χώρων σε υψηλού και χαμηλού ρίσκου: Υψηλού είναι  η reception- χώρος παραμονής αποσκευών, τα δωμάτια, τα WC, το εστιατόριο-καφέ, τα καταστήματα, καθώς και η διαχείριση των κλειδιών. Μεσαίου ρίσκου είναι οι βοηθητικοί χώροι που εργάζεται το προσωπικό και χαμηλού ρίσκου οι αποθηκευτικοί χώροι.
 4. Σε ένα νοσοκομείο – διαγνωστικό κέντρο – μικροβιολογικό εργαστήριο: Συμπληρωματικά σε όσα αναφέρθηκαν δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στον ευρύτερο χώρο υποδοχής, στα εξωτερικά ιατρεία, στα χειρουργεία, στα ασθενοφόρα.
 5. Σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης – σε εκκλησία – σε γραφείο/ εταιρία – σε οικία: όλοι οι επισκέψιμοι χώροι πρέπει να απολυμανθούν εκτός από τα μπαλκόνια- εξωτερικούς χώρους, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία σκοτώνει το κορωνοϊό.

Απολύμανση σε Εκκλησία

Είδη Προληπτικής απολύμανσης

 • Υπάρχει η απολύμανση χεριών με πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού gel που πρέπει αν επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στην μέρα.
 • Υπάρχει η απολύμανση σε γραφεία – υπολογιστές – ηλεκτρονικές συσκευές που γίνεται με απολυμαντικά πανάκια.
 • Υπάρχει η απολύμανση με ψεκασμό σε πατώματα και τοίχους.
 • Υπάρχει η απολύμανση με νεφελοψεκασμό σε όλο τον όγκο ενός χώρου και στα μηχανήματα-έπιπλα που βρίσκονται μέσα σ αυτόν.

Η απολυμαντική ουσία δρα 15 λεπτά μετά τον ψεκασμό. Μετά το πέρας του χρόνου αυτού και όταν στεγνώσουν οι απολυμασμένες επιφάνειες, τότε ο χώρος είναι έτοιμος προς χρήση.

Απολύμανση στην Πυροσβεστική

 

Πιστοποιητικό απολύμανσης

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις χρησιμοποιούνται απολυμαντικά σκευάσματα με έγκριση του ΕΟΦ, καθώς και ειδική βεβαίωση του παραγωγού για χρήση κατά του Corona Virus. Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής εκδίδεται  πιστοποιητικό, το οποίο περιέχει όλα στοιχεία που ορίζει η νομοθεσία (σκεύασμα, αριθμός έγκρισης ΕΟΦ, δοσολογία, χρόνος, χώροι που απολυμάνθηκαν, κτλ).

Κατασταλτική απολύμανση (σε περίπτωση κρούσματος)

Αν βρεθεί κάποιος φορέας του κορωνοϊού μέσα σε χώρο της επιχείρησης ή καταστήματος ή οικίας, τότε θα πρέπει όλοι οι χώροι να απολυμανθούν με νεφελοψεκασμό με κατάλληλο σκεύασμα.

Συχνότητα απολύμανσης

Τα απολυμαντικά σκευάσματα, σε αντίθεση με τα απεντομωτικά, δεν έχουν υπολλειματικότητα. Συνεπώς προτείνεται η συχνότητα που συμπεραίνεται από την Ανάλυση Ρίσκου (R.A.) που προαναφέραμε. Διαφορετικά προτείνεται να επαναλαμβάνεται η απολύμανση κατ’ ελάχιστον ανά 15 μέρες και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής (χρήση μάσκας – γαντιών, τήρηση αποστάσεων, αερισμός χώρου).

Απολύμανση σε Κατάστημα

Συμπληρωματικά μέσα απολύμανσης

Απολυμαντικό gel χεριών

Για τη διατήρηση της καθημερινής υγιεινής των εργαζομένων και των επισκεπτών προτείνουμε την τοποθέτηση Απολυμαντικών χεριών σε μορφή gel σε κρίσιμα σημεία, όπως η υποδοχή, χώροι ανάπαυσης ή σύσκεψης, WC, ταμείο, αρχειοθέτηση εγγράφων. Στην AgroSpeCom θα βρείτε απολυμαντικά gel με αιθιλική αλκοόλη. Καλέστε μας και ενημερωθείτε για την αξία τους και τον τρόπο αποστολής.

Συσκευή απολύμανσης αέρα 

Ο καθαρός αέρας στο περιβάλλον διαβίωσης μας είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Η εν λόγω συσκευή απαλλάσσει από Ιούς, Βακτήρια & Μύκητες. Χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία με λυχνία Phillips UV-C και απολυμαίνει τον αέρα. Είναι κατάλληλη για χώρους έως 100 m3 και ανακυκλώνει έως 50 m3 ανά ώρα. Επιπλέον έχει ιονιστή υψηλής απόδοσης και μειωμένα επίπεδα θορύβου. Ιδανική συσκευή για χώρους αναμονής επισκεπτών ή για γραφεία με πολλούς εργαζομένους. Ενημερωθείτε για την προσφορά μας.

 

Επιλογή απολύμανσης

Με βάση την Ελληνική νομοθεσία ο επαγγελματιας απολυμαντής πρέπει:

 • να έχει άδεια «Εφαρμογής Βιοκτόνων σε χώρους κατοικίας και εργασίας»
 • να χρησιμοποιηεί κατάλληλο σκεύασμα απολύμανσης, στην σωστή δόση, με την ορθή μέθοδο.
 • να συμβουλεύει τον υπεύθυνο του χώρου για την προετοιμασία του χώρου & τον καθαρισμό μετά την εφαρμογή σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.
 • να χρησιμοποιεί κατάλληλο και συντηρημένο εξοπλισμό, όπως προβλέπεται και από το ISO 9001
 • να εκδίδει Πιστοποιητικό εφαρμογής που να περιέχει τα στοιχεία που ορίζει η νομοθεσία.

Επιλέξτε έναν συνεργάτη που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Σας συμβουλεύουμε

Στην AgroSpeCom με πείρα από το 1980 και απασχολώντας 25+ επιστήμονες (γεωπόνους, επόπτες δημόσιας υγείας, περιβαντολλόγους, κτλ) μπορούμε να σας προτείνουμε την κατάλληλη μέθοδο για τον χώρο σας, καθώς και να σας συμβουλέψουμε για τη διαχείριση των μέτρων που χρειάζεται να λάβετε.

Ζητήστε την προσφορά μας

Επικοινωνήστε με έναν από τους ειδικούς συμβούλους μας και θα σας ενημερώσουμε για την προσφορά μας! Τηλεφωνικό κέντρο για όλη την Ελλάδα: 2310.543125 & 2310.555339 ή στείλτε μας email στο info@agrospecom.gr.

 

Συνεχής ενημέρωση για τον Covid-19

Τα περιστατικά του κορωνοϊόύ ανά χώρα: https://www.gisaid.org/epiflu-applications/global-cases-covid-19/

Οι ενημερώσεις του WHO για τον κορωνοϊό: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό στην Ελλάδα: https://www.teithe.gr/wp-content/uploads/2020/02/nosokomeia-anaforas-1.pdf

O Corona Virus μεταδίδεται πολύ εύκολα και όλοι μας οφείλουμε να προστατέψουμε τους συγγενείς μας, τους συνανθρώπους μας και τον εαυτό μας.

Τηλεφωνικό κέντρο: 2310 543125

Θεσσαλονίκη- Κεντρική & Δυτική Μακεδονία – Ήπειρος – Ιόνιο: 2310 555339

Αθήνα- Νότια Ελλάδα: 6951774841

Θήβα- Βοιωτία- Εύβοια:  2262058909

Καβάλα- Ανατολική Μακεδονία: 6976 688035

Ρόδος- Νησιωτική Ελλάδα: 6945 238444

Κρήτη : 6972321207

Βόλος- Κεντρική Ελλάδα: 2421071053

E: info@agrospecom.gr

W: www.agrospecom.gr